Zber hrozna (vo Francúzsku) – brigáda

Francúzsko je krajinou syra a vína. Práve výroba vína, predstavuje možnosti brigády takmer na celom území krajiny. Pomocné ruky sú potrebné pri oberaní hrozna, ktoré musí prebehnúť relatívne rýchlo. Popri práci a zárobku Francúzsko ponúka aj zaujímavé kultúrne a chuťové zážitky.

htozno Francúzsko

Ako vyzerá práca pri oberačke?

Obvykle sa pracuje 6 dní v týždni, 8 hodín denne. Do vinohradu sa ide ešte za šera, aby sa hneď s prvými slnečnými lúčmi mohlo začať. Takmer celá skupina zbiera hrozno. Strapce sa odstrihávajú z kríka vinohradníckymi nožnicami a hádžu sa do asi 15 litrového plastového vedra, ktoré si každý zberač ťahá so sebou. Po vinohrade sa pohybuje aj jeden alebo dvaja silnejší muži s veľkou plastovou nádobou na chrbte. Sú tam na to, aby zberači nemuseli chodiť zakaždým keď majú plné vedro k vlečke, ale mohli sa sústrediť len na strihanie. Keď majú vedro plné zavolajú na chlapíka, vysypú mu strapce do nádoby a pokračujú v práci. On potom ide k ďalším zberačom s plnými vedrami, a keď má tiež plno, ide všetko vysypať do vlečky. Môže sa zdať, že takéto prechádzanie je oveľa zábavnejšie ako dosť monotónne strihanie, nie je to ale celkom tak. Len obsah jedného vedra váži okolo 10 kg, takže plná nádoba, do ktorej sa vojde 5-6 vedier je potom poriadne ťažká, navyše, na vlečku s ňou treba vyliezť po niekoľkých schodíkoch rebríka.
Po niekoľkých hodinách práce je prestávka na občerstvenie a neskôr ešte jedna.

Je táto práca vhodná aj pre ženy?

Aj keď vysypávanie plného vedra môže byť pre niektoré nižšie a slabšie dámy náročnejšie, všeobecne sa dá povedať, že táto práca je vhodná ako pre mužov, tak aj pre ženy (a teda aj pre páry). Jednak sa pracovníci s plastovými nádobami na chrbte môžu nakloniť, alebo znížiť, aby neboli tak vysoko, ale dámy si môžu prácu uľahčiť aj tak, že nebudú plniť vedro úplne doplna, ale o niečo menej tak, aby ho pohodlne vládali zdvihnúť a vysypať. Prípadne s vysypaním pomôže silnejší kolega vo vedľajšom rade.

Ako je to so stravou a ubytovaním?

Všetko závisí od konkrétneho farmára. U tých menších je ubytovanie zabezpečené väčšinou zadarmo v dedinskom dome. Na desiatu zvyčajne prinesie manželka vinohradníka kávu a koláčiky, ale inak sa o stravu stará každý sám. V dome je kuchyňa takže sa dá navariť, potraviny sa dajú kúpiť v supermarkete v meste. Samozrejme, sa pri práci dá jesť hrozno, ale nie je na to veľmi čas. Na zahnanie smädu po práci býva v dome k dispozícii bandaska s vínom :).

Ako sa dá nájsť práca pri zbere hrozna?

Nájsť slovenskú pracovnú agentúru, ktorá by sprostredkovala brigádu pri zbere hrozna vo Francúzsku je prakticky nemožné, hľadať si ju preto treba samostatne.

Prvou možnosťou je hľadať pracovné ponuky. Využiť možno napríklad stránku národnej pracovnej agentúry Pôle emploi www.pole-emploi.fr, na ktorej môžu vinohradníci zverejňovať svoje voľné miesta.

Druhou možnosťou je hľadať si prácu priamo u vinohradníkov. Treba byť len v správnom čase na správnom mieste a vedieť sa dorozumieť. Angličtina je určite užitočná, ale treba poznať aj minimálne niekoľko francúzskych fráz, okrem základných zdvorilostných aj pár, týkajúcich sa práce. Napríklad oberačka je po francúzsky vendange.

Vinohradníckych oblastí je vo Francúzsku veľa. Ak máte auto môžete ísť dedinu za dedinou a pýtať sa, či nepotrebujú pomocníkov pri zbere. Ideálne, ešte pred začiatkom zberu, koncom augusta, začiatkom septembra. Vinice sa nedajú prehliadnuť. Hrozno sa pestuje, kde sa len dá.

V miestnom turistickom informačnom centre sa niekedy dá získať mapa vinohradov v danom regióne. (Mapu vinárskych oblastí sa nachádza na konci článku)

Najťažšie je hľadať si brigádu po prvý krát. Keď je však vinohradník s vašou prácou spokojný, môžete tam potom chodiť každý rok.

Vinohradníkov môžete kontaktovať aj cez internet, pričom na získanie kontaktov sa dajú využiť špecializované databázy, regionálnych združení. Vinohradníkov v Alsasku (telefonický kontakt, odkazy na webové stránky) nájdete napríklad na stránke združenia Vins d’Alsace
www.vinsalsace.com. Po kliknutí na niektoré písmená sa vám zobrazí zoznam desiatok vinárov.

Oplatí sa opýtať aj známych, napríklad cez Facebook, či nemajú nejaký overený kontakt. Pri pýtaní sa neznámych na fórach a iných stránkach hrozí riziko, že narazíte na podvodníka. Tých sa sa pohybuje v oblasti ponúk práce v zahraničí neúrekom.

Ako dlho prebieha zber hrozna vo Francúzku?

Vinohrady - vinice

Hrozno sa zbiera okolo dvoch troch týždňov. Podľa toho, koľko sa ho urodilo, aký veľký je vinohrad a koľko ľudí na tom pracuje. Podobne ako u iných druhov ovocia ani tu však dopredu presne neviete, kedy sa zber začne. Záleží to na počasí. Ak je pekne, nechá sa hrozno do poslednej chvíle dozrievať.

Môže sa vám tak pokojne stať, že ak prídete na dohodnutý termín, môžete čakať ešte týždeň, kým sa začne zbierať. Preto ak nie ste časovo flexibilní, pred dohodnutým termínom si ho pre istotu ešte telefonicky alebo e-mailom overte. Zber hrozna sa vo Francúzku začína obvykle v priebehu septembra, alebo októbra, podľa regiónu.

Koľko sa dá zarobiť na zbere?

Za prácu sa platí väčšinou na hodinu a to približne 9 eur. Nedá sa ale ulievať, pretože musíte udržiavať tempo s miestnymi zberačmi. Na začiatku je majiteľ zhovievavý, ale neskôr sa už očakáva, že vám to pôjde rýchlejšie. Domáci sú ale vždy šikovnejší :). Za tie dva až tri týždne sa dá zarobiť okolo 1000 eur. Hlavne v menších dedinkách nie je peniaze kde utratiť, takže si väčšinu z nich môžete priniesť domov.

Dá sa nejako zárobok zvýšiť?

Keďže sa nepracuje na výkon, ale ste platení na hodinu, zarobíte len toľko, čo ostatní, či robíte rýchlejšie alebo pomalšie. Trochu obmedzujúce je aj to, že oberačka trvá len pár týždňov, preto je vhodná skôr pre vysokoškolských študentov, ktorí začínajú rok neskôr, alebo pre zamestnaných, ktorí si chcú cez dovolenku niečo privyrobiť. Kto má viac času, môže začať pracovať v oblasti, kde sa začína oberať skôr a potom sa presunúť a pracovať tam, kde sa začína neskôr. Všeobecne sa dá povedať, že na juhu sa začína s oberačkou skôr a čím ďalej na sever tým sa začiatok posúva na neskorší termín. Takisto sa dá začať skôr, zberom iného ovocia alebo ním pokračovať po hrozne.

Aké možnosti brigády ešte Francúzsko ponúka?

Aj keď vínna réva v ploche na ktorej sa pestuje šampiónom, krajina galského kohúta ponúka omnoho viac príležitostí brigády pre študentov (ale nie len pre nich). Počas leta sa tu oberajú napríklad: melóny, jahody, čerešne, slivky, broskyne a marhule. Ale aj jablká a hrušky, ktoré sa oberajú až do jesene.

Tipy a postrehy pre záujemcov o takúto brigádu?

  1. Na prácu si zoberte oblečenie, ktoré už neplánujú nosiť. Tak, ako je problém, dostať rozliate červené víno z koberca, nedostanete hroznovú šťavu ani z nohavíc, alebo trička a môžete sa spoľahnúť, že fľakov nebude málo:).
  2. Dávajte si pozor na prsty. Nožnice sú ostré a keď máte obidve ruky pri strihaní strapca zaborené v kríku, ľahko sa môže stať, že okrem hroznovej šťavy potečie aj vaša krv. Pomôcť by mala rukavica na ruke ktorou držíte strapec, takže pre pravákov ľavá. Samozrejme, môžete mať rukavice na obidvoch rukách.
  3. Zvlášť na severe sa bude hodiť nepremokavé oblečenie a aj pár teplých vecí, pretože hlavne rána už bývajú studené.
  4. Ak môžete, vyberte si ráno dobré nožnice. Také, ktoré sa po uvoľnení poistky plynule otvárajú a sú ostré. Práca s nimi bude príjemnejšia (aj preto si domáci nosievajú svoje vlastné).

(ďalšie tipy týkajúce sa brigád v zahraničí nájdete na tejto stránke)

Okrem práce si to treba aj užiť. Ochutnať všetko čo sa dá. Francúzka kuchyňa je výborná. Syry sú vynikajúce a je ich neuveriteľne veľa druhov (vraj na každý deň jeden). Treba si urobiť aj pár výletov do okolia, všade sa nájde niečo zaujímavé.
Keď sa pri práci zíde správna partia, je dobrá nálada a ani sa vám potom nechce ísť domov. Francúzi sú veľmi príjemní ľudia.

Vinárske oblasti vo Francúzku

S výnimkou severozápadu sú oblasti, kde sa vyrába víno roztrúsené po celom Francúzku. Všade tam je možné si nájsť prácu pri zbere hrozna.

Medzi najväčšie vinárske oblasti patria:

  • údolie rieky Loire na západe,
  • Bordeaux a Sud Ouest na juhozápade,
  • Languedoc a Roussillon na juhu,
  • Provence a údolie rieky Rín (Rhone) na juhovýchode,
  • Bourgone, Beaujolais, Savoie a Jura na východe,
  • Alsace a Champagne na severovýchode.

Wine regions in France

Okrem týchto oblastí sa hrozno na víno pestuje aj na stredozemnom ostrove Korzika.

Ak sa vám nechce ísť až tak ďaleko, hrozno sa zbiera aj v Rakúsku, Nemecku, Švajčiarsku, či Taliansku. A nemusí to byť len hrozno.

Mohlo by vás zaujímať:

Chcete ešte viac?