Recepty na jednoduché, zdravé a rýchle jedlá – obedy i večere

1 Shares

Chceli by ste jesť chutné a zdravé jedlá, ale nechce sa vám stráviť v kuchyni dlhé hodiny ich prípravou?
Nemusíte. Na tejto stránke nájdete 11 kuchárskych kníh, ktoré vám pomôžu vykúzliť tanier dobrého jedla naozaj veľmi rýchlo.

Už sa nebudete môcť vyhovárať, že na varenie nemáte čas ;-).

Zdravé a rýchle obedy a večere

Varte rýchlo ako Jamie Oliver

Začneme slávnym televíznym šéfkuchárom bez čapice. Aj Jamie Oliver si všimol, že si ľudia chcú variť sami, len si na to nedokážu nájsť dostatok času. Preto napísal kuchárku
30 minút v kuchyni s podtitulom Revolučný prístup k vareniu chutných jedál. Ak si myslíte že s Jamieho pomocou budete potrebovať 30 minút na prípravu jedného chodu, tak to ho veľmi podceňujete. Za polhodinu dokáže pripraviť celé obedové menu. A to vďaka správnej organizácii práce, rýchlosti a kuchárskym trikom, o ktoré sa vo svojej knihe s čitateľmi delí.

Viac o knihe

Zdá sa vám skvelé navariť pre seba a pre svojich blízkych už za 30 minút? Aj mne. No Jamie sa pri tomto čísle nezastavil a išiel s časom ešte nižšie, presnejšie na polovicu.

Už o dva roky neskôr napísal kuchársku knihu s názvom 15 minút v kuchyni a podtitulom Skvelé zdravé o bleskovo hotové jedlá. S receptami z nej by vám príprava jedla nemala trvať dlhšie ako neuveriteľnú štvrťhodinu. Toľko času si dokáže nájsť pre potešenie svojho žalúdka a chuťových buniek už hádam každý :).

Na výber tu máte jedlá z bravčového, hovädzieho alebo kuracieho mäsa, z rýb, zeleniny a, samozrejme, nemôžu chýbať ani cestoviny.

Viac o knihe.

Jednoduché jedlá od Jamieho

Keďže to už rýchlejšie nešlo, Jamie sa rozhodol ísť trochu iným smerom. A to, varenie čo najviac zjednodušiť.

Aký je podľa vás najnižší počet ingrediencií, z ktorých sa dá ešte uvariť chutné jedlo? Podľa slávneho britského šéfkuchára ich stačí 5. Čo je celkom odvážne tvrdenie, keď len na obyčajný chlieb s maslom a lekvárom ich budete potrebujete 3 :). Jamie je ale majster kuchár, takže by sme mu asi mali veriť. Aj jeho knihe s príznačným a jednoduchým názvom – 5 ingrediencií a podtitulom Pre jednoduché a rýchle jedlá.

Dôkazom, že ľudia chcú naozaj variť jednoducho svedčí fakt, že spomedzi všetkých jeho kníh má práve táto na britskom Amazone najvyšší počet čitateľských recenzií (viac ako 2500). Zároveň si vyslúžila aj najlepšie hodnotenie, čo zasa svedčí o tom, že sa mu asi naozaj vydarila.

Viac o knihe 5 ingrediencií

Zdravo chutne a úsporne

Aby toho nebolo málo, dáme si ešte jednu “jamieovku” – Varte rozumne ako Jamie: Nakupujte rozumne, jedzte dobre, plytvajte menej. V tejto kuchárke sa dozviete nie len to, ako pripravovať chutné jedlá, ale aj ako nakupovať a variť tak, aby ste vždy všetko spotrebovali a nemuseli nič vyhadzovať.

Viac o knihe

Výživné a rýchle jedlá (nie len) pre športovcov

Kniha Portables od Bijua Thomasa a Allena Lima je predovšetkým určená športovcom, ktorí musia podávať vysoké výkony či už na tréningu alebo na súťaži. Autori im chcú pomôcť zbaviť sa závislosti na priemyselne vyrábaných výživových doplnkoch tým, že im ukazujú, ako sa dá jednoducho a v krátkom čase pripraviť kvalitné jedlo, ktoré si môžu zobrať so sebou.

Takáto strava šampiónov však nemusí byť vyhradená len pre športovcov. Okrem nich môže recepty využiť každý, kto si chce pripraviť rýchly výživný obed, ktorý bude jesť mimo svojho domu, napríklad v práci alebo na výlete v prírode.

Viac o knihe Portables

Zdravé a rýchle jedlá zo Slovenska a Čiech

Zo zahraničia sa teraz presunieme do našich končín. Aj tu sa nájdu kuchári, ktorí dokážu variť dobre a rýchlo.

Z českej gastro scény môžete siahnuť po kuchárskej knihe Snadno & rychle od Romana Vaňka.
Za zmienku stojí, že postup prípravy jednotlivých jedál je naozaj veľmi podrobne popísaný. Žiadneho zo 111-ich receptov, ktoré sa v knihe nachádzajú sa tak nemusí báť ani ten, kto je v kuchyni úplným nováčikom.

Ak by sa vám Romanov prístup páčil, vydal už aj druhý diel Snadno & rychle 2, ktorý sa nesie v podobnom duchu ako jednotka. Nájdete v ňom 82 jednoduchých receptov, na ktorých prípravu budete opäť potrebovať len dostupné suroviny.

Snadno & Rychle

Snadno & Rychle 2

Recepty na rýchly obed a večeru

Kuchárske knihy, s ktorými dokážete pripraviť chutné a zdravé jedlá, aj keď nemáte veľa času vydalo aj vydavateľstvo Burda vo svojej edícii Apetit. Príznačne ich nazvalo Rýchle obedy a Rýchle večere. Prvá vám pomôže s prípravou obeda, ktorý môžete zjesť hneď alebo si ho zoberiete v krabičke do práce. Nájdete v nej aj tipy, čo mať pri ruke pripravené v mrazničke aj ako využiť pri varení zbytky jedla.

Ako napovedá názov druhej knihy, tá je zameraná na večere. Na jej 164 stranách nájdete množstvo inšpirácie na chutné pohostenie, ktorého prípravu zvládnete aj po náročnom dni.

Rýchle obedy

Rýchle večere

Jednoducho a zdravo

Máte pocit, že by ste potrebovali zhodiť pár kíl alebo si chcete udržať svoju aktuálnu hmotnosť? Práve pre tieto situácie prinášajú rýchle a navyše zdravé recepty dve Slovenky – Lucia Warnerová a Jana Šimkovičová.

Lucia je autorkou Fit diára a populárnej série Fit recepty. Do svojej knihy Štíhle recepty do 15 minút vybrala spolu 50 nových postupov na prípravu raňajok, jedál s mäsom a rybami, zeleninových jedál a zdravých dezertov. Ako hovorí názov, každé jedlo zvládnete pripraviť do štvrťhodinky a ako sľubuje Lucia, stihnete to dovtedy aj s umytím riadov :).

Viac o knihe Štíhle recepty do 15 minút

Podobne ako Lucia ani Jana nie je žiadnym nováčikom medzi autormi kníh venovaných zdravej strave. Na svojom konte má už Nabitú kuchárku a Zdravé desiate – nielen pre deti.

Čo nás ale teraz zaujíma, je jej kuchárska kniha Zdravé rýchlovky. S pätnástimi slovenskými a českými expertmi na zdravú výživu dala dohromady 60 receptov na zdravé obedy a večere, ktoré by ste si mali stihnúť pripraviť do 30 minút.

Okrem nich v knihe nájdete aj rozhovory s odborníkmi a ďalšie tipy a rady týkajúce sa zdravého stravovania.

Viac o Zdravých rýchlovkách

Túto kuchárku si môžete stiahnuť aj ako e-knihu.

Ako sa naučiť variť (alebo čokoľvek iné)

Posledná kniha bude z trochu iného súdka. Nie je to klasická kuchárska kniha a nie je ani od šéfkuchára alebo iného fanatika do varenia. Je od človeka, ktorý sám veľmi variť nevedel a práve preto si pozval na pomoc šéfkuchárov, aby ho to naučili. Ak patríte medzi fanúšikov Tima Ferrissa, autora kníh Štvorhodinový pracovný týždeň a Štvorhodinové telo, nemala by vo vašej knižnici chýbať ani jeho „kuchárka“ – Štvorhodinový šéfkuchár. Naučíte sa podľa nej nie len variť, ale zistíte aj, ako sa efektívne naučiť prakticky čokoľvek.

Viac o knihe Štvorhodinový šéfkuchár

Toto bolo sľúbených 11 rýchlych kuchárok. Každá z nich vám zjednoduší život a umožní vám pravidelne si dopriať chutné a zdravé jedlo bez toho, aby ste v kuchyni museli tráviť veľa času. S väčšinou z nich vám na jeho prípravu bude stačiť polhodinka, s niektorými to zvládnete ešte rýchlejšie.

Aj vy predsa máte nárok sa dobre najesť.


O autorovi

Peter je absolventom niekoľkých zahraničných pracovných pobytov. Aby pomohol aj ďalším Slovákom vycestovať do zahraničia a plniť si tak svoje sny, založil informačný portál Pracavonku.sk a napísal príručky (Úspešná práca v zahraničí a Ako si zo zahraničia priniesť viac), v ktorých sa delí o svoje skúsenosti.


1 Shares

Súvisiace články:

Populárne témy: