Kurz libry v roku 2007, vyhliadky na rok 2008

0 Shares

Asi každý Slovák pracujúci v Británii si kladie nasledujúcu otázku. Meniť, alebo počkať? Otázka je tu ale ešte jedna. Meniť na koruny, alebo eurá? Samozrejme tieto otázky sa týkajú zarobených libier, ktoré so zmenou kurzu libry menia svoju hodnotu. Ak rastie je to v poriadku, ak klesá, treba s tým niečo robiť.

Presne v polovici mesiaca, teda 15. januára 2008 sa kurz libry voči slovenskej korune dostal na rekordné minimum. Kurz Národnej banky Slovenska (NBS) bol v ten deň na úrovni 43,790 SKK/GBP.

Ak ste však vtedy nepodľahli panike a nezmenili ste všetky svoje úspory v librách na koruny z obavy pred ďalšou stratou z poklesu kurzu, urobili ste dobre. Situácia sa obrátila a libra za pár dní stúpla skoro o dve koruny na 45,683 SKK/GBP a na konci mesiaca, 31.januára bol kurz NBS ešte 45,293 SKK/GBP. Od vtedy ale koruna neustále posilňuje (5.3.2008 42,284SKK/GBP). Dokedy to bude pokračovať a ktorým smerom sa bude ďalej uberať?

Aký bol rok 2007

Za posledný rok, až do spomínaného 15. januára kurz libry poklesol zhruba o 8 Sk. Tento pokles nie je nijako zanedbateľný, zvlášť pri výmene väčšieho množstva libier. Ako ukazuje graf ďalej v článku, kurz priebežne klesal počas celého roka, až na jún, kedy sa vyšvihol až na úroveň zo začiatku marca.

Pravidlo meniť čo najskôr zarobené libry na koruny sa teda v roku 2007 určite oplatilo dodržiavať.

Čo nás čaká v roku 2008?

Hodnotiť minulé roky je jedna vec a predpovedať vývoj do budúcnosti je vec druhá.
Pri predpovedi vývoja môžeme vychádzať z kurzov v minulosti, no na určenie trendu, akým sa kurz bude ďalej vyvíjať musíme zohľadniť mnoho faktorov.

Ak vezmeme kurz SKK/GBP, tak ten nie je závislý len od vývoja slovenskej ekonomiky a ekonomiky Veľkej Británie, ako by sa mohlo zdať na prvý pohľad, ale vplýva naň aj situácia v celej eurozóne a tiež ekonomika USA. Samozrejme vplyv uvedených faktorov nie je rovnako silný.

V tomto roku je situácia o to zložitejšia, že ekonomika USA prechádza ťažkým obdobím, čo sa už dotklo aj Európy. Takisto Slovensko čaká vstup do menovej únie a aj keď na 80-90% by sa euro prijať na Slovensku malo, konečné rozhodnutie ešte nepadlo.
V hre sú navyše aj špekulanti, ktorí sa snažia zo situácie vyťažiť, vďaka čomu kurz neodráža svoju reálu úroveň.

Ak Slovensko príjme euro, už v lete by mal byť pevne stanovený výmenný kurz, ktorým sa budú meniť koruny na euro, aj keď sa ním začne platiť až od januára 2009.

Všetko teda záleží na tom, aký kurz sa prijme v lete. Samozrejme za predpokladu, že Slovensko vstúpi do menovej únie.

Ak si myslíte že bude nižší ako je teraz, oplatí sa s nákupom eura počkať. Ak si naopak myslíte, že bude výsledný kurz bližšie k centrálnej parite je dobré nakúpiť euro skôr.

Ak by libra aj naďalej oslabovala, tak ako doteraz, je lepšie sa jej priebežne zbavovať, tak ako minulý rok. Samozrejme treba sledovať vývoj a vyhnúť sa výmene pri výrazných prepadoch.

Aké sú možnosti

Ak sa rozhodnete s výmenou libier čakať, môžete skúsiť uložiť svoje peniaze na saving-ovy účet. Najlepšie bez viazanosti, aby ste mohli pri vhodnom kurze peniaze vybrať a zameniť. Vhodný môže byť napríklad daňovo zvýhodnený ISA účet. Ponúka zaujímavý výnos, nepomôže vám však, ak sú vaše úspory v librách príliš vysoké.

Ak sa rozhodnete libry zameniť na koruny a peniaze ešte nejdete použiť, môžete pouvažovať nad investíciou do podielových fondov na Slovensku. S rozhodnutím, ktorý fond si zvoliť vám určite ochotne pomôžu zamestnanci banky. Sledujte aj to, v akej mene je vedený fond. Či v korunách, euro, alebo v dolároch. Aj takto totiž môžu mať na vašu investíciu vplyv kurzové rozdiely.

Zaujímavá môže byť aj investícia do nehnuteľností, zvlášť v rozvíjajúcich sa regiónoch. Rýchlo rastúca cena zlata môže tiež lákať k investovaniu, ale komodity je lepšie nechať na profesionálov.

A vždy si treba uvedomiť, že s každou investíciou ktorá sľubuje nadštandardný výnos je spojené určité riziko, preto vždy zvážte, do akej miery ste ochotní riskovať.

Záver

Situácia v roku 2008 je komplikovanejšia ako po iné roky, preto pri väčších výmenách berte všetky prognózy a odhady, aj keď ich vyslovia experti vždy s rezervou.

Ak ste si na Slovensko priniesli väčšie množstvo libier v hotovosti a chcete ich zmeniť na koruny, projekt Najlepšia zmenáreň na www.pracavonku.sk vám pomôže nájsť vo vašom meste zmenáreň s najlepším kurzom. Ak tam vaše mesto nenájdete, môžete urobiť prieskum vy a dať tip ostatným.

Aktualizované 6.3.2008

Čo nájdete v príručke Anglicko na vlastnej koži v kapitole „Financie“?

  • Koľko peňazí si zobrať do Anglicka
  • V akej forme si peniaze zobrať
  • Ako bude finančne ohodnotená vaša práca a koľko sa z toho dá ušetriť
  • Ako často a v akej forme budete dostávať výplatu za prácu
  • Podrobné vysvetlenie dôležitých pojmov – účty (accounts), karty (cards), najbežnejšie bankové operácie a služby
  • Ako si otvoriť účet v banke
  • Čo budete banke platiť, ak si v nej otvoríte účet
  • Ako vám ušetrené peniaze môžu zarábať ďalšie peniaze a niekoľko osvedčených spôsobov, ako peniaze dostať čo najvýhodnejšie domov.

Všetky články v sekcii „Peniaze v Anglicku (Británii)“


O autorovi

Peter je absolventom niekoľkých zahraničných pracovných pobytov. Aby pomohol aj ďalším Slovákom vycestovať do zahraničia a plniť si tak svoje sny, založil informačný portál Pracavonku.sk a napísal príručky (Úspešná práca v zahraničí a Ako si zo zahraničia priniesť viac), v ktorých sa delí o svoje skúsenosti.


0 Shares

Súvisiace články:

Populárne témy: